هر آنچه باید قبل از خرید انواع یخچال فریزر بدانید
۱. 5 فاکتور مهم قبل از خرید یخچال فریزر
در ابن بخش فهرستی از مهمترین فاکتورهایی که باید در انتخاب یخچال در نظر بگیرید تا در سالهای آینده مجبور به خرید یخچال جدید نباشید، گردآوری شده و به شرح زیر است:
- توجه به نوع طراحی دستگاه
- توجه به اندازهی یخچال
- توجه به ظرفیت قابل استفاده
- توجه به برچسب انرژی و بررسی میزان مصرف دستگاه
۲. انواع یخچال فریزر بر اساس نوع طراحی
امروزه برای هر آشپزخانهای با هر نوع چیدمان و اندازه، مدلِ یخچال متناسبی وجود دارد. به طور کلی مدلهایی با درب فرانسوی به دلیل زیبایی ظاهری محبوبیت بالایی دارند. برخی از مصرفکنندگان یخچالهایی دارای فریزرهای زیرین را ترجیح میدهند، چراکه راحتی خاصی در استفاده دارند و مواد غذایی در آنها به راحتی در دسترس است. از طرفی یخچالهای ساید بای ساید درهای باریکی دارند و جاگیری بهتری در آشپزخانههای کوچکتر دارند. حال باید فکر کنید که نیاز شما چیست و چه فاکتورهایی را مدنظر دارید؟
در این بخش به ارائهی ملاحظات لازم برای انتخاب مدل دلخواه یخچال میپردازیم و با کسب آگاهی دربارهی ویژگیهای بهروز و کاربردی هر مدل، به شما در انتخاب بهترین گزینه متناسب با بودجهی شما کمک میکنیم.
- یخچالِ بالا فریزر (Top-Freezer Refrigerator)
- یخچالِ پایین فریزر (Bottom-Freezer Refrigerator)
- یخچالِ ساید بای ساید (Side-by-Side Refrigerator)
- یخچالِ توکار (Built-In Refrigerator)
یخچالِ بالا فریزر
این مدل از یخچالها را میتوان پیرو نمونههای قدیمی دانست که با تکنولوژی جدید شکل تازهتری پیدا کردهاند. به طور کلی این دستگاه برای مکانهای نسبتا تنگ کاربردی است (عرض آن بین 71 تا 84 سانتیمتر متغیر است) و قابلیت ارائهی بیشترین فضا را نسبت به اندازهی خود دارد. جالب است بدانید که سازندگان این نوع از یخچالها ادعا میکنند که ظرفیت این محصول تا ۶۵۱ لیتر است.
یخچالِ پایین فریزر
عرض این نوع از یخچالها از 61 تا 92 سانتیمتر متغیر است و ظرفیت ادعا شده برای آن به 849 لیتر نزدیک است. لازم به ذکر است که در این مدل از یخچال میانگین فضای قابل استفاده نسبت به مدل بالا فریزر کمتر است؛ همچنین قیمت بالاتری دارد. از طرفی به استثنای بخش فریزر، با استفاده از این مدل میتوانید راحتتر قفسهها را ببینید (با چشم اسکن کنید) و بدون خم شدن به مواد غذایی دسترسی پیدا کنید.
یخچالِ ساید بای ساید
در یخچالهای ساید بای ساید همانگونه که از نامشان هم مشخص است، یخچال و فریزر در کنار هم قرار میگیرند و معمولاً مجهز به آب سرد کن و یخساز هستند. عرض یخچالِ ساید بای ساید 84 تا 92 سانتیمتر است و تا حدود 793 لیتر ظرفیت ذخیرهسازی دارد. البته لازم به ذکر است که تنها حدود 70 درصد آن قابل استفاده است. درهای باریک این مدل تا حدودی یک مزیت برای آشپزخانههای کوچک به حساب میآید اما باید در نظر داشته باشید که این دربها به اندازهی کافی (به عنوان مثال عرض یک جعبهی پیتزا) باز نمیشوند. همچنین محفظهی بلند و عمیق آن عاملی برای گیر افتادن بعضی مواد در انتهای آن است که دسترسی به مواد غذایی را سخت میکند. در یک کلام، یخچال ساید بای ساید از نظر فضا و انرژی مصرفی نسبت به سایر مدلها بهینه نیست.
یخچالِ توکار
هر چند که این مدل از یخچالها گرانقیمت هستند اما تناسب شیک و در عین حال جذابی با کابینتها و پیشخوانها انواع آشپزخانهها دارند. یخچالهای توکار معمولاً بلند (بالاتر از 177 سانتیمتر) و پهن (76 تا 122 سانتیمتر) هستند و ظرفیت آنها 764 لیتر (با قابلیت بهرهوری از حدود 70 درصد آن) است. به طور معمول این مدل از یخچالها قابلیت سفارشیسازی (از نظر رنگ و اندازه) برای آشپزخانه شما را دارند، اما تنوع این محصول در حال حاضر در کشور ایران بسیار اندک است.
۳. اندازهی یخچال فریزر
اکثر تولیدکنندگان، یخچالها را در اندازهها و ظرفیتهای مختلف تولید میکنند. بنابراین نگرانی از بابت عدم دسترسی به یخچالی با اندازهی دلخواه وجود ندارد. به همین علت هم توصیه میشود که حتما قبل از خرید، محل مورد نظر را برای قرار دادن یخچال اندازه بگیرید. همچنین فراموش نکنید که عرض و ارتفاع ورودیها و راهپله را که در مسیر رساندن دستگاه به آشپزخانه است، به طور دقیق اندازهگیری کنید. نکتهی حائز اهمیت دیگر ایجاد جریان هوای کافی در اطراف دستگاه است، بنابراین همواره فضایی به اندازه 2 الی 3 سانتیمتر در اطراف و پشت آن در نظر بگیرید. در صورتی که یخچال را در کنار دیوار قرار میدهید باید بتوانید درب یخچال را کاملا باز کنید، همچنین نباید جهت باز شدن آن به سمت دیوار باشد.
۴. ظرفیت مناسب یخچال فریزر
به طور کلی، اکثر تولیدکنندگان یخچالی با ظرفیت 538 تا 623 لیتر را برای یک خانوادهی چهار نفره توصیه میکنند. اما باید در نظر داشته باشید که اگر از جمله خانوادههایی هستید که به طور هفتگی و عمده خرید میکنید؛ ممکن است به یخچالی با ظرفیت بیشتر (چیزی در حدود 849 تا 935) نیاز داشته باشید.
۵. بررسی برچسب انرژی
امروزه با افزایش اهمیت و درک مردم از بهینه بودن دستگاه از نقطه نظر مصرف انرژی، برچسب مصرف انرژی یخچال اهمیت خاصی پیدا کرده است. از طرفی انواع مدلهای جدید یخچال در گذر زمان از نظر مصرف انرژی برق بهینه شدهاند. البته باید بدانید که راندمان یک دستگاه برقی از جمله یخچال تا حدی بسته به مدل متفاوت است. به طور کلی سه نوع استاندارد برای میزان مصرف انرژی دستگاهها وجود دارد:
- برچسب انرژی
- ستارهی انرژی (Energy Star)
- برچسب سازگاری با محیط زیست (Nature-Friendly)
بیشتر افراد با برچسب انرژی آشنایی دارند، در حالی که ممکن است، ستارهی انرژی چندان آشنا نباشد. این نشان در سال 1992 در آژانس محافظت محیطی آمریکا به منظور تلاش در جهت کاهش انرژی مصرفی در تولیدات کارخانهای و کم کردن عوامل به وجود آورندهی پدیدهی گلخانهای، ابداع شد. در همین راستا جالب است بدانید که یخچالهایی که دارای برچسب ستارهی انرژی باشند، 20 درصد کمتر از سایر یخچالها برق مصرف میکنند که این موضوع باعث پایین آمدن مبلغ قبض برق شما خواهد شد.
در ادامهی بحث بررسی مصرف انرژی دستگاه باید بدانید که یک یخچال فریزر معمولا به تنهایی 15 درصد مصرف برق خانه را تشکیل میدهد. بنابراین، لازم است هنگام خرید توجه ویژهای به برچسبهای انرژی دستگاه داشته باشید. علاوه بر برچسب جهانی انرژی استار، برچسب انرژی که توسط نهادهای داخلی به محصولات مصرفکنندهی انرژی تعلق میگیرد هم حائز اهمیت هستند و به نوعی کیفیت محصول را نشان میدهند. هرچه رتبهی برچسب انرژی محصول بالاتر باشد (به سمت رنگ سبزتر)، راندمان دستگاه بهتر و میزان مصرف انرژی آن کمتر است.
۶. قابلیتهای یخچال فریزهای مدرن
با یک نگاه اجمالی به دنیای اطراف خود میتوانید متوجه شوید که جهان امروز در مقایسه با دهههای قبلی به مکانی هوشمندتر برای زندگی تبدیل شده است. در این میان، یخچالها چندان علاقهای به دور ماندن از تکنولوژیهای هوشمند ندارند و همراه با فناوریهای جدید حرکت میکنند. بنابراین در این قسمت از این راهنمای کامل به سراغ جدیدترین تکنولوژیهای روزِ به کار رفته در انواع یخچال فریزرها میرویم.
کمپرسور اینورتر
برای آشنایی با فناوری کمپرسور اینورتر (The Inverter Compressor) باید توضیحاتی در خصوص چیستی کمپرسور و نقش آن در یخچال فریزر بدهیم. کمپرسور عملکردی همانند قلب انسان دارد و نقش آن پمپ کردن و فشردهسازی گاز مبرد در لولههای دستگاه است. این گاز قبل از گردش در یخچال به سمت واحد کندانسور (Condenser Unit) میرود تا مایع و سرد شود. سپس مایع سرد در داخل کویلها به گردش در میآید و گرما را از داخل یخچال خارج میکند. طی این فرآیند، بارها و بارها گاز منبسط میشود و راه خود را به کمپرسور بازمییابد و فرآیند تکرار میشود. اما یک کمپرسور اینورتور چیست؟
فناوری کمپرسور اینورتر عاملی برای هوشمندسازی این بخش دستگاه است، به طوری که مانند کمپرسورهای استاندارد و معمول روشن و خاموش نمیشود. بلکه میتواند با سرعت های متفاوت کار کند، بنابراین هیچ صدایی هم ایجاد نمیشود. لازم به ذکر است که با وجود این نوع از کمپرسورها، هزینههای برق مصرفی به طور کارآمدی کاهش پیدا میکند. پس در هنگام خرید یخچال فریزر حتما به این نکته توجه نمایید.
خنککنندگی درب
تکنولوژی خنککنندگی درب (Door Cooling) نوعی فناوری است که در آن دریچههای هوا به صورت خطی و هم راستا طراحی شدهاند. جالب است بدانید که همین طراحی هم عاملی برای خنکسازی یکنواخت فضای داخلی یخچال است. با وجود تکنولوژی خنککنندگی درب، یخچال میتواند حداقل ۳۵ درصد سریعتر از حد معمول محیط داخلی را خنک کند. لازم به ذکر است که شرکت LG از جمله شرکتهای پیشرو در زمینهی تولید یخچالهایی مجهز به این فناوری است.
خنککنندگی دوگانه
تکنولوژی خنککنندگی دوگانه (Twin Cooling) به این معنی است که یخچال دارای دو کمپرسور است. یک کمپرسور که یخچال را کنترل میکند، در حالی که کمپرسور دیگر فریزر را تحت کنترل دارد. با استفاده از این قابلیت بخشهای مختلف یخچال روی یکدیگر تأثیر دمایی نمیگذارند و به همین جهت بهترین نگهداری از مواد غذایی صورت میگیرد. شرکت پیشرو در ساخت این نوع از یخچالها، سامسونگ است که علاوه بر این دو کمپرسور یک شیر سه طرفه را برای همگامسازی جریان هوا بین یخچال و فریزر اضافه کرده است. در مورد مصرف انرژی یخچالهایی با خنککننده دوگانه باید اذعان داشت که این فرآیند به صرفه جویی در مصرف انرژی کمک میکند، چراکه کمپرسورها به طور بهینهتر فعال هستند و تنها قسمتی را که نیاز به خنک شدن دارد، خنک میکنند.
قابلیت تبدیل
تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که ای کاش میتوانستید، فضای فریزر را کم کنید و به فضای یخچال اضافه کنید! یا زمانیکه در سفر هستید، مواد فاسدشدنی را از یخچال به فریزر منتقل کنید و نیازی به روشن بودن کل یخچال در طول مدت مسافرت و مصرف انرژی بالا نباشد. اگر این موارد برای شما هم چالشبرانگیز است، باید بدانید که یکی از جذابترین و کاربردیترین قابلیتهای هوشمند که توسط شرکت سامسونگ پرده برداری شده است، یخچالهای قابل تبدیل (Convertible Refrigerator) است. با استفاده از یخچال قابل تبدیل، میتوانید به فضای اضافی (حدود ۳۵ درصد ظرفیت بیشتر) آن هم زمانیکه فضای ذخیرهسازی یخچال شما تمام میشود، دست پیدا کنید. یخچالهای قابل تبدیل قابل تنظیم در حالتهای یخچال و فریزر، یخچال و یخچال، یخچال بدون فریزر و حالت فریزر بدون یخچال هستند.
فناوری ضد باکتریایی
فناوری ضد باکتریایی (MicroBlock Technology) از رشد ۹۹.۹ درصدی باکتریها در یخچال جلوگیری میکند و در کنار آن، طراوت میوهها و سبزیجات را تا حدود ۷ روز حفظ میکند. در این فناوری با استفاده از افزودنیهای ضد میکروبی در مقیاس میکرونی (Micrometre)، از رشد کنترل نشده میکروارگانیسمها و همهگیری آنها در محیط داخلی یخچال جلوگیری میشود و موادغذایی به مدت طولانیتری تازه میمانند.
قابلیت تصفیه آب
نسل جدید یخچال فریزرها دارای فیلتر مخصوص تصفیه آب هستند که با عبور دادن آب از فضای داخل فیلترها که مجهز به کربن فعال است، آلودگیهای آب را پاک میکند. درواقع سازوکار کربن فعال مانند یک آهنربا است که آلایندهها را به دام می اندازد. بنابراین طی چنین فرآیندی محصول نهایی آب آشامیدنی سالم و تمیز برای شما و خانواده شما است.